Pomidorem w raka skóry

Pomidory a rak skóry
06.09 2017

Pomidorem w raka skóry

Na początku XIX wieku uważano, że pomidory są trujące i przed ewentualnym spożyciem zalecano minimum trzygodzinne gotowanie ich z częstą wymianą wody. Sama nazwa pomidora była wystarczająco przerażająca – wilcza brzoskwinia. Dziś wszyscy oczywiście znamy cudowny smak dojrzałego na słońcu pomidora.

Pożywienie to nie lekarstwo, możliwe jednak, że jeśli jemy coś przez całe życie, wpływa to na rozwój określonych chorób lub im zapobiega. Naukowcy z Ohio State Universuty testowali takie właściwości pomidorów.
Dotychczasowe badania z udziałem ludzi dowiodły, że zawarte w pomidorach substancje, zwłaszcza likopen będący czerwonym barwnikiem z grupy karotenoidów, z uwagi na silne działanie przeciwutleniające, ma działanie przeciwnowotworowe. Jeśli zaś spożywamy dostatecznie dużo pomidorów karotenoidy w nich zawarte odkładają się w naszej skórze i chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Nie można wykluczyć też hipotezy, iż odpowiedni zapas karotenoidów w naszej skórze łagodzić może poparzenia słoneczne skóry lub pomagać w ich leczeniu.
Założenia te postanowiono sprawdzić, ale ponieważ testów na ludziach nie można prowadzić z narażeniem ich zdrowia i życia, badania przeprowadzono na myszach.
W ramach tego eksperymentu część testowa myszy była przez 35 tygodni karmiona paszą zawierającą 10 % sproszkowanych pomidorów, a część zwykłym pokarmem. W połowie cyklu badawczego wszystkie myszy były naświetlane celowo przez 10 tygodni promieniami UV tak, by wywołać u nich raka skóry.
Wyniki były zaskakujące, ponieważ okazało się że u myszy jedzących pomidory było o połowę mniej przypadków raka skóry ale dotyczyło to tylko samców. U samic niestety zwiększonej odporności na promieniowanie słoneczne po spożywaniu pomidorów nie odnotowano. Wcześniej prowadzone badania wykazały też kolejną anomalię. Samce myszy są ogólnie bardziej podatne na wystąpienie raka skóry na skutek promieniowania UV. Rozwija się on u nich szybciej, wcześniej, zmiany są większe i bardziej agresywne. Wyniki tych badań opublikowano w „Scientific Reports”.
Z powodów oczywistych podobny eksperyment nie może zostać przeprowadzony na ludziach. Nie zmienia to jednak faktu, że warto jeść pomidory dla ich smaku, zawartych w nich witamin i mikroelementów. Panowie jedzcie więc pomidory z myślą o własnej skórze.